Bidrottningen

Grimm Brothers
Bidrottningen

En gång i tiden for två kungasöner ut i världen för att söka sin lycka. De förföll till ett slösaktigt och slarvigt leverne vilket gjorde att de inte ville återvända hem.

Deras bror, som var liten till växten som en dvärg, blev orolig för dem och efter en tid åkte han ut för att leta efter dem. När han hittade dem så skrattade de åt honom. Hur kunde han tro att han som var så liten och obetydlig skulle klara av att ta sig fram i världen när de, som var så mycket klokare, hade svårt att klara sig.

Emellertid gjorde de tre bröderna sällskap och kom så småningom till en myrstack. De två äldre bröderna ville förstöra den för att se hur de skräckslagna myrorna skulle springa omkring och bära sina ägg. Den lilla dvärgen sa då ”Låt de stackars myrorna njuta av sitt liv, jag tycker inte att ni skall bråka med dem”.

Så gick de vidare och kom till en sjö där många, många ankor simmade omkring. De två bröderna ville fånga två av dem och steka dem, men dvärgen sa då: ”Låt de stackars ankorna vara och låt dem njuta av sitt liv. Döda dem inte!”

Sedan kom de till ett ihåligt träd där bin hade byggt ett bo. Det var så mycket honung så att den rann nerför stammen. De två bröderna ville tända en eld under trädet och döda alla bin så att de kunde komma åt deras honung men dvärgen höll dem tillbaka och sade: ”Låt de stackars insekterna njuta av sitt liv. Jag kan inte tillåta att ni eldar upp dem!”

Så småningom kom de tre bröderna till ett slott. Där fick de se ett stall där det stod fina hästar men de var av marmor och inga människor syntes till.
Sedand gick de igenom alla rum på slottet tills de kom till ett rum där det var tre lås. I mitten av dörren satt det en lucka så att man kunde se in i rummet. När de kikade genom luckan såg de en liten grå gammal man som satt vid ett bord. De ropade till honom en och två gånger men han hörde inte. När de ropade en tredje gång reste han sig och kom bort till dem.

Han sade ingenting men tog tag i dem och ledde dem till ett vackert bord som var täckt med alla möjliga godsaker. När de ätit visade han dem till var sitt sovrum.

Nästa morgon kom han till den äldste brodern och tog med honom till ett marmorbord, där det låg tre tavlor som beskrev hur slottet skulle kunna bryta sin förtrollning.

På den första tavlan stod det: 'I skogen under mossan ligger det 1000 pärlor som tillhör kungens dotter. De måste bli funna och om någon enda skulle fattas när solen går ner så kommer den som har letat efter dem att förvandlas till marmor.'

Den äldste gav sig iväg för att leta efter pärlorna. Han letade hela dagen men när kvällen kom hade han inte hittat ens hundra pärlor så han förvandlades till sten precis som tavlan hade förutspått.

Nästa dag tog den näst äldste brodern över uppgiften men han lyckades inte bättre än sin broder eftersom han bara hittade ytterligare 100 pärlor så även han förvandlades till sten.

Till sist blev det den lille dvärgens tur. Han började leta i mossan men det var så svårt att hitta och det var så tröttsamt så han satte sig på en sten och började gråta.
När han satt där kom myrornas konung (vars liv han hade räddat) och hjälpte honom tillsammans med fem tusen myror. Det dröjde då inte länge förrän de hittat alla pärlor och lade dem i en hög.

På den andra tavlan stod det: 'Nyckeln till prinsessans sovrum måste fiskas upp ur sjön'.
När dvärgen kom fram till stranden av sjön, såg han de två ankorna vars liv han hade räddat, simmande omkring ute på sjön. Ankorna dök ner i sjön och snart hade de hittat nyckeln och gav den till honom.

Den tredje uppgiften var den svåraste. Den bestod i att han skulle peka ut den yngsta av kungens tre döttrar. De var alla vackra och exakt lika men han hade fått sig berättats att den äldsta hade ätit lite socker, den näst äldsta lite sirap och den yngsta en sked honung. Han behövde alltså lista ut vem som ätit honung.
Då kom bidrottningen som hade blivit räddad av den lille dvärgen från elden. Hon smakade på deras läppar och så småningom satte hon sig på den som ätit honung. Dvärgen visste då att det var den som var yngst.

Då blev all förtrollning bruten och alla som blivit förvandlade till sten vaknade till liv och blev som vanligt igen och dvärgen gifte sig med den yngsta och bästa prinsessan och blev kung efter hennes fars död. Hans två bröder gifte sig med de två andra systrarna och alla levde de lyckliga i många, många år.